Za méně než měsíc bych měl být v Norsku na Erasmu a tentokrát to zatím vypadá, že to snad Covid nezruší. V pokračování hrdé tradici kamarádů z Fakulty informatiky a ze Spolku budu také reportovat a sdílet zajímavosti. Tak snad to tímto první příspěvkem nezařeknu.

S Aničkou jedeme společně na Norwegian University of Science and Technology (NTNU), konkrétně do kampusu v malebném městečku Trondheim. Je to vlastně takové norské Brno - poloviční velikost, ale ještě s vyšším poměrem studentů oproti běžné populaci. Vzdušnou čarou z Brna je to přes 1600 km.

Při zařizování jsme už narazili na pár zajímavostí, pojďme na ně mrknout.

Administrativa

Na tento semestr jede na NTNU přes 700 zahraničních studentů, a přihlášky a všechnu další administrativu vyřizuje tým 6 referentů a referentek. To je šílená nálož. Z části je víc studentů kvůli tomu, že předchozí semestry kvůli Covidu nemohli. I bez toho by ale zahraničních studentů bylo přes 500.

Měli jsme štěstí a byli nám nabídnuty koleje na ubytování. Místní web-systém kolejí je super na podávání přihlášek, placení, apod. Teda až do chvíle, než zjistíte, že vám přihláška nejde odeslat a dostáváte pouze nic neříkající chybovou hlášku. Když jsem jim volal podruhé, tak si náhodou paní na podpoře vzpomněla, že loni měl nějaký Čech taky problém s přihláškou, a že to nějak souviselo s jeho telefonním číslem. Tak teď mám v hybel.sit.no norské telefonní číslo místo svého.

Odeslat dopis s potvrzením, že přijímáme nabídnuté ubytování, je třeba udělat společně s potvrzením, že byl zaplacen deposit. Když omylem dříve pošlete potvrzení, tak už to skrz bankovní příkaz nedáte - je to mezinárodní platba, a to i pro Revolut či (Transfer)Wise. Sit bohudík nabízí platbu kartou, kde varuje před poplatkem navíc 1.5%. Zajímavé je, že když jsem to platil Revolut kartou, tak žádný poplatek navíc nevidím.

Vždycky si kontrolujte papíry a emaily, které dostanete. My jsme třeba na Acceptance letter měli překlep v datu začátku semestru. Kdybychom to nechytli, tak by to mělo dalekosáhlé důsledky - od kratšího stipendia až po to, že by případná covid opatření na nás vztahovala jako na turisty, ne jako na studenty norské školy.

Cestování

V listopadu, při objednávání letenek jsme zjistili, že na začátek ledna, kdy začíná semestr, jsou fakt drahé lístky. Opravdu drahé, 2 krát až 3 dražší oproti lístkům po vánocím. Spočítali jsme si, že se nám vyplatí letět ještě před Silvestrem a za peníze ušetřené na letenkách si pronajmout ubytování v Trondheimu.

Ukázka cen

Celá naše cesta (Brno - Oslo - Trondheim) je přes Norwegian. Ten nám méně než 48 hodin po objednání oznámil, že jedno z letadel bude mít o hodinu posunutý odlet a nezbývá tedy dost času na přestup. Nabídl nám zdarma rebooking a to i na dražší lety bez nutnosti doplatit rozdíl. Cool!

A poslední k letenkám - občas se vyplatí zjistit si, zda mívá dopravce nějaké pravidelné slevy. Například letos na Black-Friday měl Norwegian slevu až 40% na objednání letenek.

Na letišti v Oslu je uzavřený přestup mezi International a Domestic lety. Budeme si tedy muset vyzvednout zavazadla a udělat nový check in. To mimo jiné znamená v Oslu navíc dvakrát projít security, a potenciálně Covid test na místě. And There was Much Rejoicing. Update 2021-12-04: Od začátku prosince je Domestic transfer zase otevřený, takže možná se náš transfer fakt zjednoduší. 🤞

Toť prozatím vše ze zajímavostí, další příště.