S rapidně blížícím se termínem odjezdu přicházejí další přípravy. Vše oficiálního je podepsáno, teď už jen doladit detaily a doufat ve zdraví a splnitelná covid opatření. Na co jsem při sjednávání narazil?

Najít pojištění, které dovoluje výjezdy delší než 90 dní je problém, delší než 180 dní ještě víc. Ani většina celoročních cestovních pojištění to nepovoluje, UNIQA (a levnější verze skrz ISIC) je jedna ze dvou pojišťoven, u které jsem to našel. Ještě k cestovnímu pojištění - když ho zařizujete, pamatujte na to, že i když v česku neděláte pravidelně zimní sporty, tak je možná budete chtít občas dělat v zahraničí. V okolí Trondheimu je běžkování efektivně jediný způsob, jak se v zimě dostat k řade turistických chat. Jako alternativa se jeví sjednat si na případné výlety dočasné pojištění, pamatujte ale na to, že cestovní pojištění sjednané, zatím co jste v zahraničí, se obvykle musí sjednat 7 dní dopředu.

Pohrávám si s myšlenkou, že si pořídím a vezmu sebou do Norska malého drona (<250g). I pro létáním s dronem v této nejnižší kategorii je třeba splnit pravidla, např. Norsko vyžaduje mít pojištění odpovědnosti na provoz dronu. Tento požadavek je i pro malé drony běžný i v jiných státech EU. U nás to ale běžné není, takže když jsem si zkusil nechat udělat odhad ceny, vyšlo to na 8 030 Kč ročně. To je víc, než cena uvažovaného dronu. Běžné pojištění odpovědnosti se na drony nevztahuje (nebo pouze na ty do 0.93 kg), a hlavně se nepočítá jako pojištění odpovědnosti na provozování dronu, je tedy třeba to speciální. Když se ale člověk podívá za hranice ČR, dá se rozumné pojištění sehnat za ~16 GPB a je platné na většině světa.

Při procházení věcí ohledně dronu jsem si všiml, že se občas najde někdo, kdo si pomocí dronu zvládne pořídit velmi hezké sebekompromitující materiály. V Evropě se malými drony nesmí létat nad 120 výškových metrů, jak se teda povede udělat zhora fotku 200 metrů vysoké věže Kamzík? Ta fotka každopádně vypadá nádherně.

Erasmus má projekt zeleného cestování, který může jednorázově přispět 50 EUR, pokud se zavážete jezdit ekologickými prostředky - vlakem, autobusem, nebo spolujízdou. Pro cestu do Trondheimu to bohužel není moc dobře realizovatelné, na cestu do některé z zemí blíž k česku by to ale mohlo být hezké.

NTNU (má zahraniční univerzita) je ochotna zaplatit za hotel pro případnou karanténu při prvním příjezdu do Norska, což je fajn. Snad nebude třeba, ale stejně.

Očkovací centrum v rámci areálu FN Brno (Bohunice) je přes celý areál od hlavního vchodu. Nejblíž je zastávka MHD stará nemocnice. Jinak je to ale fajn, jde to velmi plynule, a to i když jsem přišel trochu pozdě vůči času, na který jsem byl registrovaný. Po dvou minutách čekání jsem byl na řadě. Dva dny mě pak trochu bolelo rameno, ale jinak vše ok. A certifikát byl na ocko.uzis.cz během druhého dne (možná i dřív).

ISIC infolinka má zajímavé nastavení. 5 minut hraje hudbu, pak zničeho nic prohlásí “tato pobočka nemá zapnutou hlasovou schránku” a zavěsí. A v některých případech, i když ještě 2 hodiny má být deklarovaná pracovní doba, to zavěsí s tou hláškou rovnou.

V Trondheimu je pro studenty nejen skupina pronajímající místa v turistických chatkách, ale i skupina zdarma pronajímající některé turistické vybavení (běžky, stany, karimatky, etc.) Ještě v Brně si ale nejspíš pořídím teplejší spacák je určení na přespání uvnitř, a turistická organizace doporučuje mít spacák na 0°C. Není mi zřejmé, zda je to uvnitř chatek potřeba, nebo zda je to jen rezerva pro případné přespání v makeshift přístřešku vykopaném lopatkou na sníh, kdybychom se do chaty nedostali.

Přeju šťastné a klidné svátky všem.

End of transmission.